Sivut

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

ruokaa tähteistä


Teen usein jääkaappiin jääneistä vanhaksi menevistä ruoka-aineksista suolaisen piirakan, ja näin tein tänäänkin. Viikonlopun maakuntamatkailusta seurasi se, että kaapista löytyi parasta ennen -päiväystä hipovia kermoja, korppukinkkua ja muuta vastaavaa, jotka eivät enää maistu sellaisenaan kenellekään. Laitan seuraavaksi reseptin, jota voi soveltaa vaikka kuinka monella kaapista löytyvällä ruoka-aineksella.

Suolainen piirakka

Pohja
100 g voita (huoneenlämpöistä/pehmeää)
3 dl jauhoja (Mitä vain kaapista löytyy. Itse käytin tähän pizzajauhoja)
0,5 dl kylmää vettä

Sekoita/vaivaa pohjan ainekset kiinteäksi palleroksi. Levitä taikina piirakkavuokaan ja paista 5-10 minuuttia 200 asteessa. Pohjan paiston aikana ehtii hyvin valmistaa täytteen.

Täyte
200 g kinkkua (myös katkaravut, tonnikala, jauheliha, kana, kasvikset, juurekset tai vaikkapa sienet kelpaavat)
2 dl kermaa
2 munaa
100 g valkosipulituorejuustoa (myös kermaviili, smetana, Crème fraîchet ja muut vastaavat kelpaavat)
Ananaspaloja mielen mukaan
Juustoraastetta mielen mukaan

Viipaloi kinkku (tai mitä raaka-ainetta käytätkään) kuutioiksi tai suikaleiksi. Sekoita haarukalla kaikki täyteaineet keskenään paitsi juustoraaste. Jos käytät kasviksia, juureksia, jauhelihaa tms. niin ne pitää paistaa pannulla ennen täytteeseen sekoittamista. Jos käytät kermaviiliä, tai jotain muuta vähämausteista ainesta valkosipulituorejuuston tilalla, kannattaa täytteeseen lisätä hieman suolaa ja mieluisia mausteita. Myös kuullotettu sipuli sopii piirakkaan hyvin, mutta itselläni sitä ei ollut kaapissa! Kaada sekoitettu täyte uunista tulleeseen piirakkavuokaan ja levittele tasaiseksi. Ripottele juustoraaste päällimmäiseksi. Itse laitoin vielä hieman pizzamaustetta raasteen päälle. Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä tunnin verran ennen syömistä.

3 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta, Valtteri on kuitenkin laihdutuskuurilla eikä näitä valmista:-) :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä ruoka lihota. Siinä ei ole nimeksikään sokereita tai hiilareita (riippuu paljon mitä jauhoja käytät). Proteiinia ja rasvaa tästä kyllä löytyy :)

      Poista
  2. Valtterin vartalo muuttaa kyllä kaiken rasvaksi

    VastaaPoista