Sivut

torstai 23. tammikuuta 2014

äänittelyn iloa

Enpä olisi uskonut, että äänittäminen voi olla näin helppoa. Aiemmin tarvitsimme mikkien ja soittimien lisäksi mikserin, joka menee tietokoneeseen, jossa ääni menee yhdeksi kohisevaksi ääniraitapötköksi musiikinteko-ohjelmaan. Tämän jälkeen ääniraita on joko onnistunut tai ei...useimmiten ei!

Nyt sen kun muistitikku kiinni mikseriin, ja kaikki laulajat ja soittimet tallentuvat siististi omiksi raidoikseen tikulle. Tämähän mahdollistaa sekä raitojen säätämisen jälkikäteen sopivaksi että myös pienen äänimaiseman rakentamisen.

Otimme eilen videota kun treenailimme Ukkosta. Mikseriin meni linjat Maijan laulumikki, Villen laulumikki, koskettimet (joissa soi myös rumpulooppi) sekä elektroakustinen kitara. Kun koko hoito on videolla, voi ääniraitoja panoroida videoon sopivaksi...kitara oikealla, koskettimet vasemmalla jne. Näin audiovisuaalinen kokemus on aidompi, kun kaikki ääni ei tule yhdestä tuutista. By the way, studiolevytkin panoroidaan yleensä sen mukaan, miten soittajat sijoittuvat lavalle: kitaristit sivuilla, leadlaulaja keskellä, rummut keskellä takana.

Onhan tämä hifistelyä, mutta mielestäni sairaan siistiä!

1 kommentti:

  1. Mainiota, valtterin mielilaulu on tämä ukkonen:-) :-) :-) :-) ja tyylikäs kitara Villellä!

    VastaaPoista