Sivut

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

euroviisut 2014

Katsoin eilen Euroviisut. En aikaisempina vuosina ole seurannut niitä kovinkaan tarkasti, paitsi Suomen osalta. Nyt kiinnostus heräsi toisessa semifinaalissa, kun huomasin, että tämän vuoden taso olisi aiempaa korkeampi. Edellisinä vuosina kappaleet ovat olleet lähinnä voitonkiilto silmissä tehtyjä, maailmaa syleileviä tusinapoppibiisejä identtisillä kappalerakenteilla ja konetaustoilla. Nyt mukana oli paljon ihan kelpo kappaleita, joita voisi kuulla muuallakin kuin viisuissa. Ja mikä mukavinta: aiempien vuosien eurodiskodancejumputusta oli nyt huomattavasti vähemmän kuin aiemmin, ja oikeilla soittimilla toteutettuja rock-, folk- ja balladibiisejä enemmän. Jostain syystä hieman synkemmällä, mutta toiveikkaalla sanomalla varustettuja kappaleita oli paljon mukana, mikä ei mielestäni ole tavallista näille bileille. Mukana oli muun muassa parisuhdeongelmiin, murheeseen ja perheväkivaltaan liittyviä teemoja.

Pistimme eilispäivänä Villen kanssa omat veikkauksemme Suomen menestyksestä, ja kas, oma arvaukseni heitti vain yhdellä sijalla. Veikkasin Suomen pääsevän sijalle 12, mutta pojat pistivät yhden paremmaksi ja ylsivät komeasti 11:nsiksi.Vuoden 2014 euroviisujen voitto meni siis Itävaltaan Conchita Wurstin esittämälle kappaleelle Rise Like a Phoenix. Kappale oli jamesbondmainen, dramaattinen mahtiballadi, joka oli mielestäni hienosti toteutettu, sanoitettu ja esitetty. Täytyy antaa kehut myös komeista puitteista, jotka tukivat esittäjien kappaleita. Virtuaalinen taustaseinä löi lieskasiipiä kun Conchita levitti käsiään ja lauloi lailla tuhkista nousevan feeniksin. Ehta viisushow, joka toimi! Vaikka mielestäni Itävalta ansaitsi voittonsa ihan musiikillisin syin, osa äänistä tuli varmasti poliittisin perustein vastaiskuna muun muassa Venäjän harjoittamalle toiminnalle seksuaalivähemmistöjä ja muita ihmisoikeuksia vastaan. Myös Ukrainan tapahtumilla oli paljon vaikutusta näihin viisuihin!

Toiseksi tuli Alankomaat ja kolmanneksi Ruotsi. Suoraan sanottuna ihmettelen Alankomaiden menestystä, sillä kappaleen taustamusiikki oli plagioitu The Policen kappaleesta Every Breath You Take. Tästä syystä olisin itse sijoittanut kappaleen aivan hännille.

Ruotsin kappale oli ok, mutta ei erityinen. Sanna Nielsen lauloi komeasti, mutta kappalerakenne oli niin tarkasti euroviisukaavaan tehty, että sen yllätyksettömyys häiritsi ainakin minua. Kritiikkiä on tullut myös Ruotsin kertosäkeen huonosta englannista, mutta minä en puutu siihen. Vetoaisin sanoittajana taiteelliseen vapauteen. Kahden vuoden takaisen viisuvoittajan Loreenin Euphoriaan verrattuna Ruotsin kappale oli vain varjo. Pystytte parempaankin, Ruotsi!

Omia suosikkejani olivat Itävalta, Armenia, Norja, Ruotsi, Espanja ja Malta.
Armenian edustaja oli sopivan rosoisesti laulanut Aram Mp3 kappaleella Not Alone. Mielenkiintoisen siitä teki artistin aitous ja biisin rakenne, joka oli kaikkea muuta kuin euroviisumuottiin tehty. Armenian sijoitus oli neljäs.Norjaa edusti puuseppä Carl Espen kappaleella Silent Storm. Kappaleessa on yhtymäkohtia Silta-sarjan tunnussävelmään, ja hyvä niin. Kappale ja esitys oli herkkä ja kaunis. Norja esiintyi viidentenä, ja luulen, että alkupään sijainti teki hallaa menestykselle, sillä Espen jäi sijalle 8.

Unkarin esityksestä minulla on hieman sanottavaa. Kappale Running käsitteli perheväkivaltaa. Tarkemmin sanottuna talossa riehui agressiivinen isä, mistä kärsi äiti ja tytär. Ihan kiva, että Unkarin edustaja András Kállay-Saunders rohkeni ottaa näin vakavan aiheen euroviisuihin, mutta sanoitus oli todella köyhää! Lyriikat menivät suoraan tyyliin: "Mummo käveli kauppaan, ja osti sieltä mansikoita". Mielestäni näin vakavassa aiheessa olisi kannattanut ottaa vertauskuvat käyttöön varsinkin, kun kappale esitetään euroviisuissa. Esimerkkinä mainitsisin kouluampumisten aikaan tehdyn Chisun kappaleen Yksinäisen keijun tarina, joka kertoo nuoren syrjäytymisestä. Siinä on vakava aihe puettu taidokkaasti hienoksi sanoitukseksi. Eli pelisilmää ja vertauskuvia kehiin tuollaisen aiheen tapauksessa!Kööpenhamina järjesti kaiken kaikkiaan hienon musiikkijuhlan. Ohjelman välilllä näytettiin hauskoja katkelmia menneiden vuosien viisuista, ja äänestyksen aikana tuli kilpailun juontajakolmikon tekemä hauska musiikkivideo, joka ammensi huumoria norjalaiselta Ylvis-duolta. Musiikkivideossa jo itsessään absurdi biisin aihe "12" lähtee lapasesta ja karkaa Kiinanmaalle.

Eipä tässä sitten muuta. Suomella oli kelpo indierock-kappale, joka vetoaa varmaan paremmin britteihin kuin minuun. Olen silti ylpeä Suomen sijoituksesta!

1 kommentti: