Sivut

keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

placebo ruokavaliossa


En tiedä miten, mutta jotenkin päädyin googlailemaan artikkeleita placebo vaikutuksesta. Siis siitä kun vaikkapa potilas luulee saavansa oikeaa lääkettä, ja vaivan oireet lievittyvät, vaikka saikin vain lumelääkettä. Tai jos ihmisellä vaivoja, ja pelkkä lääkärillä käynti saa ne paranemaan.

Kaiken kaikkiaan kyse lienee siitä, kuinka mieli vaikuttaa terveyteen. Terveys-expertti äitini on usein sanonut, että kun ajattelee myönteisesti, tapahtuu myönteisiä asioita, ja päin vastoin. Jos vaikka olen sairastunut, hän on kehottanut olemaan iloinen, sillä silloin paranee nopeammin. Tuossa lienee perää. Luin Hanna Hyvärisen artikkelin Placebo parantaa? viime huhtikuulta. Siinä mainittiin muun muassa, että luontaishoitojen tehosta noin kolmasosa johtuu placebo vaikutuksesta. Aika suuri osa siis!

Aasin sillalla aloin pohtimaan lumevaikutuksen osuutta erilaisten ruokavalioiden terveysvaikutuksissa. Eivätkö nekin ole tietynlaisia luontaishoitoja? Kun syöt terveellisesti, pysyt terveenä. Mutta mikä on terveellistä? Erilaisia ruokavalioita on tarjolla paljon: 5:2-paasto, paleo, välimeren ruokavalio, vahärasvainen, vähähiilihydraattinen, maidoton, sokeriton, suolaton, gluteeniton, mauton…(viimeinen läppä on nyysitty erään ystäväni tekemästä sarjakuvasta).

Olen koittanut viime aikoina syödä terveellisesti välttelemällä hiilareita ja sokeria ja suosimalla puhdasta vähän prosessoitua ruokaa. Ruokavalioni sisältää paljon rasvoja. Voin mielestäni hyvin. Mutta kuinka suuri vaikutus olooni on placebolla? Miten voisi ihminen, joka uskoo vähärasvaiseen ruokavalioon, mutta noudattaisi minun dieettiäni? Alkaisivatko finnit kukkia naamassa silkasta stressistä, koska uskoo syövänsä epäterveellisesti? Alkaisiko rintalastasta ahdistaa, kun uskoo rasvan tukkivan suonet?

On tietenkin tutkittu, minkälainen ravinto on hyväksi tai pahaksi, mutta se ei ole nyt oleellisinta näissä mietinnöissäni. Mikäli luontaishoidoista 1/3 tulee placebosta, niin eikö silloin parhaat ravinnon terveysvaikutukset saa syömällä siten minkä uskoo olevan terveellistä?

Näin ne ajatukset harhailevat jännän äärelle, kun ei ole tekemistä...

4 kommenttia:

 1. Michael Star16.7.2014 15.54

  Hyvä, ennenkuulumaton näkökulma. Näinhän se varmasti on, sillä miksi muuten niin moni julistaisi omaa ruokavaliotaan "sinä oikeana ja hänelle sopivana" ilman yksilöllisiä solutason tutkimuksia. Uskossa on hyvä elää, sanoi lapamato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep jep. Mutta kävikö nyt niin, että tein itselleni hallaa mietinnöilläni… Sillä nyt kun alitajuntani ottaa placebon huomioon, niin menetänkö kolmasosan ruokavalioni terveyshyödyistä? ;)

   Poista
 2. Lapamato viihtyy myös Toivossa:-)

  VastaaPoista
 3. Jos olo tuntuu hyvältä,jatka samaa rataa.

  VastaaPoista