Sivut

maanantai 3. marraskuuta 2014

kemikaaleista


Muutama vuosi sitten Teema-kanava esitti dokumentin kemikaalien haittavaikutuksista. Ohjelman nimi taisi olla "kemikaalicocktail". Siinä käsiteltiin muun muassa palonestoaineiden ja muovien vaikutuksia ihmisiin ja eläimiin. Sikiövauriot ja hedelmättömyys näyttivät olevan yleisiä altistuksen seurauksia.

Olin mielissäni kun huomasin, että aihe nostettiin jälleen esille tämän päivän Hesarissa. Eipä pääse keneltäkään unohtumaan! Artikkeli käsitteli muovin pehmentämiseen tarkoitettujen ftalaattien haittavaikutuksia: http://www.hs.fi/tiede/a1414896654099
Tiivistetysti artikkeli käsitteli uutta ruotsalaistutkimusta, jossa havaittiin, että ftalaatti DiNP ei ole yhtään sen vaarattomampi kuin DEHP-ftalaatti. Muovituotteissa on siis viime vuosina käytetty tuota DiNP:tä haitallisempana pidetyn DEHP-ftalaatin sijasta. Tutkimuksessa huomattiin, että äitien ftalaattipitoisuudet raskausaikana näkyvät feminisoitumisen merkkeinä ruotsalaisissa poikalapsissa. Lisäksi on pitkään tiedetty, että ftalaatit häiritsevät testosteronin toimintaa sikiönkehityksen aikana. Ruotsalaistutkimus vahvisti kahden samaa aihetta selvitelleen amerikkalaistutkimuksen tulokset.

Tässä myös muutama linkki lisää aiheesta:
http://kemikaalicocktail.blogspot.fi/2009/02/kemikaaleja-muoveissa-read-this.html 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ftalaatit

Hieno juttu, että näistä kirjoitetaan. Ikävää kuitenkin on, että muovit ovat niin yleisiä kaikenlaisissa pakkauksissa, että niiden saantia on vaikea välttää. Yritäppä etsiä kaupasta käyttämiäsi peruselintarvikkeita lasi-, folio-, pahvi- tai paperipakkauksissa. Niitä ei montaa löydy!

1 kommentti: