Sivut

tiistai 10. maaliskuuta 2015

hyvää ruokaa


En yleensä panosta ruuanlaittoon, mutta eilen tein poikkeuksen ja valmistin kunnon aterian. Ruuaksi oli lihapullia ja kastiketta, perunamuussia* ja porkkanaraastetta. Jälkiruuaksi tein vielä mutakakkua. Pidän jonkinlaisena mittarina tuota Villeä, joka on huomattavasti nirsompi ruuan suhteen kuin minä. Totesin aterian onnistuneen, kun tunnin kuluttua ruuan valmistumisesta 2/3 oli kadonnut. Loput muussit ja pullat katosivat tänään lounaalla. Koska raakaa lihaa ei tee mieli maistella, lihapullataikinan onnistunut maustaminen on mielestäni vaikeaa. Laitanpa siis tuohon alle hieman reseptiä esiin. *Käytän sanaa muussi, koska muusi kuulostaa vain niin typerältä.

Lihapullat
1 dl korppujauhoa
1–1,5 dl kermaviiliä
0,5 dl kermaa
1 tl suolaa
0,5 tl sitruunapippuria tai mustapippuria
Hyppysellinen valkosipulijauhetta
1 sipuli
600 g jauhelihaa
1 iso muna

Sekoita korppujauhot, kermaviili, kerma ja mausteet keskenään. Kuullota pieneksi hienonnettu sipuli pannulla ja lisää taikinaan. Lisää sekaan myös raaka jauheliha ja muna. Pyöritä palloiksi (mielellään mahdollisimman samankokoisiksi) ja ruskista pintaa hieman pannulla. Paista uunissa pellillä n. 200 asteessa 20–25 minuuttia.

Perunamuussi
10 jauhoista perunaa
1 tl suolaa/vesilitra
2–2,5 dl maitoa
2 rkl voita
0,5–1 tl suolaa

Pese, kuori ja paloittele perunat. Pane ne kattilaan ja lisää vettä niin, että perunat peittyvät. Lisää veteen suola ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois mahdollisimman perusteellisesti. Survo tai vatkaa perunat muussiksi sähkövatkaimella, sauvasekoittimella tai jollain muulla pusertimella. Huom! Älä vatkaa liian kauaa, ettei muussi muutu liisterimäiseksi. Kuumenna maito ja voi keskenään ja sekoita muussin joukkoon. Lisää halutessasi suolaa.

Kastike
Tee halutessasi mieleinen kastike. Itse käytin hieman vilpillisesti puolivalmista ruskeakastikejauhetta.

Raaste
Raasta porkkanoita!

Mutakakku
Ohje löytyy täältä.




4 kommenttia:

  1. Katsoppas emäntää! Just niin parasta kotiruokaa! Lihapullat valmistuu täällä aivan samalla reseptillä, paitsi, ensin pullat ovat uunissa, olipas hauskasti sanottu ;), sen jälkeen voita ja vielä mustaa pippuria pannulle ja pyöräytellään pulliin vähän polte pintaa....muusissa tuo maidon ja rasvan yhteinen lämmittäminen on mulle uutta, sopii varmasti mainiosti, koska noin teen nykyisin pullataikinan kohdalla ;)... hyvä mittari onnistuneelle aterialle on juurikin tuo hyvä hävikki!!!!

    VastaaPoista
  2. Minun reseptini on melko samanlainen.Tuo sipulien kuullotus on uutta.Täytynee kokeilla sitä seuraavissa pullissa.

    VastaaPoista
  3. kauniit annokset valtteri kehystäisi seinälle.

    VastaaPoista
  4. Tämä oli tosiaan elämäni ensimmäinen kerta, kun tein lihapullia. En tiedä miten ne "oikeasti" kuuluu tehdä, mutta kyllä niistä tuli yhtä maittavia kuin äitin ja anopin tekemistäkin. Eli kovin pieleen tämä ei voinut mennä.

    VastaaPoista